TUI fly en Thomas Cook blijven bij plan om vluchtschema's niet aan te passen: "Intussen blijft ongeduld verder groeien"

Twee van de bekendste luchtvaartmaatschappijen actief op Brussels Airport blijven bij hun plan om hun vluchtschema's niet aan te passen. De Brusselse regering besliste gisterenavond laat om wel pv's uit te schrijven voor vluchten die de Brusselse geluidsnormen overschrijden, maar de boetes niet te innen. "Het gebakkelei tussen de partijen gaat door, en intussen blijft ons ongeduld verder groeien", zegt TUI fly-woordvoerder Piet Demeyere.

Lagekostenmaatschappij Ryanair maakte twee weken geleden al bekend dat ze haar vluchten vanop Brussels Airport verschuift naar tijdstippen na 7 uur. "Ons vluchtschema zal zoals normaal opereren", aldus Yann Delomez, salesmanager voor de Benelux, vandaag. 

Bij de Belgian Slot Coordination, het onafhankelijk orgaan dat beslist over de slotverdeling, is te horen dat Ryanair zijn vluchten die oorspronkelijk gepland waren tussen 6 en 7 uur vanaf vandaag uitgesteld heeft. "Het gaat om twee of drie vluchten die tot het einde van de winter verplaatst zijn. Voor de zomer zijn geen vluchten voor 7 uur voorzien."

Ryanair laat in een korte verklaring weten dat "geen van onze vluchten of klanten hinder zal ondervinden door deze beslissing".
Niet mogelijk
 
"Elke dag wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan deze al lijvige roman. Dit is een bijzonder instabiele situatie, en jammer genoeg is het einde nog niet in zicht"
Voor de Belgische maatschappijen TUI fly en Thomas Cook Airlines is vluchten uitstellen nu al geen mogelijkheid. 

"Vluchten uitstellen, zoals Ryanair besliste te doen, is voor ons niet mogelijk. "Wij hebben vaste slots op Zaventem, en op de bestemmingsluchthavens", legt Demeyere uit. "Op welk uur zouden we dan wel kunnen vertrekken? Bovendien is dit nefast voor de rendabiliteit van onze toestellen. Wij hebben geïnnoveerd in betere, geluidsarmere toestellen. Maar als blijkt dat we met die toestellen geen drie rotaties per dag kunnen draaien, dan zitten we met een probleem."

"Elke dag wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan deze al lijvige roman", zegt Demeyere. "Dit is een bijzonder instabiele situatie, en jammer genoeg is het einde nog niet in zicht."

Over Ryanair wil Demeyere zich niet uitspreken, maar hij wijst er wel op dat TUI fly een Belgische maatschappij is, die als sinds jaar en dag aanwezig is op Zaventem. "We beschikken hier bijvoorbeeld over een peperdure loods", zegt hij. "Het is niet zo eenvoudig om dat te laten vallen. Misschien dat Ryanair iets flexibeler kan zijn, en dat Zaventem voor hen maar een van de vele opties is?" 

Ook bij Thomas Cook Airlines is dezelfde redenering te horen. "Die 'slots' liggen historisch vast." "Wij willen de sereniteit van het debat behouden: het is niet aan ons om hierover extra uitspraken te doen", is te horen.