Prijzen reiswebsites vaak onbetrouwbaar

De prijzen die onlinereisbureaus opgeven zijn in twee op de drie gevallen onbetrouwbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie en nationale consumentenautoriteiten.
Van de 352 onderzochte reiswebsites voldeden slecht 117 aan de regels. In een op de drie gevallen blijken de kosten die als eerste worden getoond hoger uit te vallen. De prijsopbouw is vaak onduidelijk en van de aanbiedingen blijkt 20 procent niet beschikbaar. De kosten voor bijvoorbeeld vluchten en hotels pakken dikwijls hoger uit. Ook websites die de prijzen vergelijken slaan vaak de plank mis. 

Het Europese netwerk van consumentenorganisaties CPC heeft de betreffende sites benaderd en hun verzocht de regels na te leven. "Ze moeten transparant zijn en direct de juiste prijzen aangeven. Als ze dat niet doen, kunnen ze boetes krijgen of voor de rechter worden gesleept", waarschuwt Vera Jourava, EU-commissaris voor Justitie en Consumentenrechten. "Of consumenten nu online of offline boeken, ze hebben recht op dezelfde bescherming.''