Is het einde van tv-schermen in het vliegtuig in zicht?

Steeds meer Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen bannen tv-schermen uit hun nieuwe toestellen en dan niet om grotere of modernere monitors in de plaats te hangen. Er komt helemaal geen alternatief en dat heeft te maken met het feit dat zo goed als iedereen een smartphone, tablet of laptop bij zich heeft.

American Airlines heeft honderd nieuwe Boeings 737 besteld zonder tv-schermen aan boord en bij United Airlines gaan ze de schermen vervangen door Wifi-connecties zodat reizigers hun eigen favoriete series kunnen kijken. "90 procent van de passagiers heeft een alternatief voor de tv-schermpjes bij dat nog eens beter werkt ook," leggen ze bij American Airlines die beslissing uit.

Daar komt ook nog eens bovenop dat het gewicht van het vliegtuig een klein beetje daalt door het schrappen van de tv-schermen, waardoor er minder brandstof gebruikt moet worden.

Ook United Airlines volgt dezelfde redenering voor hun kleinere vliegtuigen en wil inzetten op wifi aan boord.

TUI gaat volgend jaar eveneens nieuwe toestellen zonder monitors in de vloot hebben. "We gaan onze vloot aanpassen aan de noden van de consument", geeft TUI-woordvoerder Piet Demeyere aan bij vtm nieuws. "De passagiers nemen nu hun smartphone, tablet of laptop al mee aan boord." De schermpjes zullen niet overal verdwijnen. In de Dreamliner-toestellen van TUI blijven ze voorlopig behouden. Brussels Airlines neemt nog een afwachtende houding aan.