80 cent voor een drankje: dit zijn de goedkoopste steden ter wereld

Natuurlijk willen wij graag twee weken doorbrengen op een hagelwit strand in een of ander tropisch resort, maar helaas bestaat er zoiets als leningen afbetalen en is ons budget een stuk beperkter. Maar dat wil niet zeggen dat je er niet op uit kan trekken: deze steden zijn alvast vriendelijk voor je portemonnee.
Een reis plannen gaat vaak gepaard met urenlang prijzen opzoeken, maar gelukkig heeft Hoppa, een bedrijf dat wereldwijd transfers tussen luchthaven en hotel regelt, dat allemaal voor ons gedaan. Ze zochten uit hoeveel het overal kost om een dag door te komen, inclusief hotel, eten, een drankje, een taxi en bezienswaardigheden. Na wat rekenwerk kwam Sofia, de hoofdstad van Bulgarije, als winnaar uit de bus. Al deze zaken kosten je daar nog geen 45 euro per dag (per persoon). Een cocktail kost er bijvoorbeeld maar 4,4 euro.

Voor goedkope maaltijden moet je dan weer in Manila zijn. Amper 2,3 euro en je hebt al een burger-met-frietjes te pakken. Kiev gaat dan weer met de hoofdprijs lopen als het om goedkope koffie gaat: 1 euro voor een kopje. Diezelfde stad biedt trouwens ook de goedkoopste sightseeing-bus aan voor nog geen 9 euro. Andere goedkope attracties in Europa vind je in Dublin (de Guinness Factory), Barcelona (de Sagrada Familia) en Praag (het kasteel). Die kosten om en bij de 14 euro.

TOP 10 GOEDKOOPSTE STEDEN
1. Sofia (Bulgarije)  
2. Caïro (Egypte) 
3. Cartagena (Colombia)  
4. Boekarest (Roemenië)  
5. Antalya (Turkije)  
6. Siem Recap (Cambodja)  
7. Kiev (Oekraïne)  
8. Manilla (Fillippijnen)  
9. Mexico City (Mexico)  
10. Sliema (Malata) 


Dure vogels


Hoppa lijstte ook de duurste steden ter wereld op om op vakantie te gaan. Daar staat Zurich met stip op een: een dagje in de Zwitserse stad kost je algauw 199 euro. Het kost er zelfs meer dan New York, die met 184 euro per dag op de tweede plaats staat. Opvallend: ook populaire reisbestemmingen als Venetië, Amsterdam en Rome blijken allerminst budgetvriendelijk te zijn. Brussel staat overigens op de 28e plaats in deze rangschikking.

New York blijkt de duurste stad om te overnachten: een bed voor twee personen kost er gemiddeld 214 euro per nacht. In Venetië betaal je dan weer gemakkelijk 15 euro voor een burger. Een koffie in Kopenhagen? Dat is dan 6 euro, terwijl een aperitiefdrankje in Oslo je dan weer 14,7 euro kost. De duurste attractie is overigens Amerikaans: een toegangsticket voor Universal Studios heeft een prijskaartje van maar liefst 150 euro.

TOP 10 DUURSTE STEDEN
1. Zurich (Zwitserland)  
2. New York (VS)  
3. Kopenhagen (Denemarken)  
4. Oslo (Noorwegen)  
5. Stockholm (Zweden)  
6. Venetië (Italië)  
7. Amsterdam (Nederland)  
8. Honolulu (Hawaii)  
9. Rome (Italië)  
10. Caracas (Venezuela)